Letnie warzywa, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie?
Wielu osobom lato kojarzy się z długimi dniami, słoneczną pogodą i czasem wypoczynku, ale nie tylko. Lato to także ta pora roku, która obdarza nas bogactwem sezonowych warzyw, których prawdziwy i głęboki smak możemy poczuć właśnie latem. Mając na względzie walory smakowe i dobroczynne właściwości sezonowych warzyw, sprawdźmy po jakie letnie warzywa warto sięgać.
Smak letnich warzyw
Takich produktów najlepiej szukać u lokalnych dostawców, na ryneczkach i targowiskach. To właśnie tam, od czerwca do sierpnia można znaleźć całą gamę letnich warzyw, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadów i zup lub w formie przekąsek. Wśród sezonowych warzyw, które cieszą się dużym zainteresowaniem, można wymienić ogórki gruntowe, bakłażany, cukinię, kalafior, młodą kapustę, ale nie tylko. Jakie jeszcze produkty warto zjadać?
Warzywa liściaste
Mowa tu o wszystkich zielonych warzywach liściastych, które w głównej mierze najlepiej sprawdzają się jako składnik różnorodnych sałatek na śniadanie, do obiadu lub na kolacje. Choć produkty takie jak rukola, szpinak czy roszponka można dziś kupić w marketach przez cały rok, ich najbogatszy smak jest właśnie w okresie lata. Produkty te zawierają w sobie dużo witaminy C i żelaza, odpowiedzialnego za budowanie odporności, ale także regulującego pracę układu nerwowego.
Warzywa korzeniowe
Latem określane są mianem tak zwanych młodych warzyw. Zwłaszcza w kontekście marchwi, pietruszki, buraków czy odrobinę zapomnianej dziś kalarepy. Produkty te są bardzo pożywne, zapewniając na dłuższy czas uczucie sytości, a przy tym niskokaloryczne. Zawierają w sobie bardzo dużo witaminy A i C, a najlepiej smakują gotowane lub pieczone. Są również bardzo wdzięczne w samej formie. Przykładowo zgrabne rozmiary młodej marchwi pozwalają stworzenie apetycznej dekoracji na talerzu, zachęcając tym samym jeszcze bardziej do konsumpcji letniego posiłku. A co ze wspomnianą kalarepą? Warzywo to poleca się zarówno do chrupania, jak i do wykorzystania jako składnik sałatek czy zup. Ma silne właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a także pozytywnie wspiera narząd wzroku.
Warzywa strączkowe
Fasolka szparagowa, groszek cukrowy i bób to synonimy każdego lata. Są docenione przez wielu, a zwłaszcza przez wegetarian z uwagi na dużą zawartość błonnika i roślinnego białka. Ugotowana fasolka szparagowa zarówno żółta, jak i zielona fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do letnich obiadów np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Z kolei groszek to przysmak, którym można zajadać się na surowo. Co ważne nie tylko zielonymi kulkami znajdującym się w jej wnętrzu, ale też chrupiącą skórką, która również zawiera cenne witaminy. Natomiast świeży i dobrze przygotowany bób może być pełnowartościowym zamiennikiem ziemniaków w daniach obiadowych. Nie każdy jednak polubi jego specyficzny zapach i smak, do którego można się przyzwyczaić.