Puste kalorie, czyli jakie produkty są dla nas śmieciowe?
Z pewnością nie raz, czy to w reklamie, czy to w czasopiśmie czy podczas rozmowy ze znajomymi, każdy z nas spotkał się z potocznym terminem, jakim są tak zwane puste kalorie. Osoby znające temat i interesujące się technikami zdrowego odżywiania doskonale wiedzą, że produkty obarczone mianem pustych kalorii nie wnoszą żadnej wartości do organizmu, a wręcz przeciwnie, mogą zaszkodzić. Przyjrzyjmy się zatem, jakie produkty można skategoryzować jako puste kalorie i dlaczego warto ich unikać w diecie?
Czym są puste kalorie?
Tym określeniem opisuje się produkty, które zawierają bardzo dużo kalorii, a jednocześnie są ubogie w dobroczynne wartości, takie jak witaminy, minerały, antyoksydanty czy błonnik, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Produkty te, w dominującej mierze, zawierają w sobie mnóstwo cukru, tłuszczów nasyconych i węglowodanów. Chcąc w prosty sposób rozpoznać, czy dany produkt należy do tej kategorii, wystarczy spojrzeć na jego skład. Jeśli na pierwszym miejscu pojawiają się właśnie cukier i tłuszcz (a zwłaszcza palmowy!) od razu powinna zapalić Ci się czerwona lampka. Sformułowanie “puste kalorie” odnosi się więc bardziej do pustych wartości, z uwagi na ich znikomą liczbę, bowiem kalorii w szkodliwych produktach nie brakuje – są one jednak zupełnie bezwartościowe. Trzeba jednak przyznać, że produkty wysokokaloryczne są znakomitym sposobem na szybki przyrost energii, lecz krótkotrwały. A więc zupełnie inaczej, niż w sytuacji, gdybyśmy zjedli pełnowartościowy posiłek, który dostarczy energii na dłuższy czas.
Przykłady produktów, których należy unikać?
Przede wszystkim należy wystrzegać się wszelkiego rodzaju dań zaliczanych do kategorii fast food, a więc kebabów, burgerów, hot-dogów czy zapiekanek. Pustych kalorii dostarczamy także w postaci lubianych i słodkich lub słonych przekąsek typu batoniki, ciastka, pączki czy chipsy i paluszki. Szkodliwą kategorią są również kolorowe, słodkie i gazowane napoje, a więc wszelkiego rodzaju oranżady, dosładzane soki i napoje owocowe czy energetyki. Do listy tej można także dodać wyroby alkoholowe, takie jak piwo (również 0% czy smakowe), wino, whiskey czy wódkę. Dlaczego? Ponieważ trunki te nie zawierają cennych wartości odżywczych, a podczas ich spożywania mogą wzmagać uczucie głodu, powodując, że sięga się wtedy po puste przekąski.
Puste kalorie a ich wpływ na zdrowie
Niestety zbyt częste i niekontrolowane dostarczanie organizmowi wspomnianych pustych kalorii prowadzi do tego, że odkładają się one w tkance tłuszczowej. To skutecznie utrudnia, a w efekcie uniemożliwia utratę zbędnych kilogramów. Co więcej, często prowadzi do przybierania na masie, powodując większe prawdopodobieństwo wystąpienia innych chorób uzależnionych od diety. Spośród najczęstszych chorób występujących u osób, które sięgają codziennie, w nadmiernych ilościach po małowartościowe produkty, wymienić można problemy w wagą, cukrzycę, insulinooporność, miażdżycę, a nawet nadciśnienie tętnicze.
Trudno całkowicie wykluczyć z diety spożywanie tak zwanych pustych kalorii, zwłaszcza, że do sięgania po nie zachęcają zarówno kolorowe opakowania, jak i przyjemny smak. Chcąc jednak cieszyć się zdrowiem, warto na co dzień zwracać uwagę na etykiety produktów, które wkładamy do koszyka. Dzięki świadomym zakupom będzie można ocenić, czy dany produkt jest wartościowy czy jest tylko pustą kalorią. Aby nie dać się zwariować, co jakiś czas można pozwolić sobie na dietetyczne wyskoki, warto jednak pilnować siebie, by choćby mała słodka przekąska nie wpisała się na stałe codziennego jadłospisu.