Powiększona śledziona – co jeść, aby wzmocnić śledzionę?

Wystąpienie splenomegalii, czyli powiększenia śledziony, rodzi zwykle pytanie: co mogę zrobić, aby wzmocnić śledzionę? Spore obecnie zainteresowanie zdrowym stylem życia i dietą popycha ku szukaniu rozwiązań dietetycznych, które mogłyby wspomóc śledzionę. Czy są takie składniki, które będą działać na nie szczególnie dobrze?

Śledziona i jej funkcje

O ile o funkcjach wątroby, płuc czy nerek właściwie każdy jest w stanie powiedzieć choć kilka słów, o tyle nie wszyscy już zdają sobie sprawę z tego, jaką rolę w organizmie pełni śledziona. Jako narząd nie jest ona niezbędna do życia. W sytuacji, kiedy dojdzie do jej uszkodzenia, np. po wypadkach, można ją jednak usunąć. To jednak absolutnie nie oznacza, że jest bezużyteczna.

Śledziona w organizmie odpowiada za neutralizację zużytych krwinek, a także unieszkodliwia wirusy, bakterie i inne drobnoustroje. Uczestniczy zatem w reakcji układu odpornościowego. Może stanowić także magazyn krwi i wówczas znacząco zwiększa swoją objętość.

Dieta a splenomegalia

Jest wiele przyczyn powiększonej śledziony, czyli splenomegalii, które jednocześnie determinują, w jaki sposób powinna wyglądać osoby borykającej się z takim problemem. Można jednak wskazać ogólne zalecenia, które dotyczą dietetycznego wzmacniania układu odpornościowego, a jak już wiadomo, śledziona uczestniczy w jego reakcjach.

Produkty bogate w witaminę C

Witamina C zalicza się do przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i neutralizują wolne rodniki tlenowe. Do produktów bogatych w witaminę C zalicza się m.in. paprykę, natkę pietruszki, owoce dzikiej róży, cytrusy, porzeczki, brukselkę, brokuły, truskawki, kiwi, kiszonki.

Produkty bogate w witaminę E

Podobnie jak witamina C, ona również zalicza się do antyutleniaczy i działa przeciwzapalnie. Znajdziesz ją przede wszystkim w różnego typu olejach (np. rzepakowym, lnianym, oliwie) oraz orzechach – migdałach, orzechach laskowych i włoskich.

Produkty bogate w cynk

Cynk pełni funkcję przeciwutleniacza i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wynika to z uczestnictwa tego pierwiastka w procesie tworzenia i dojrzewania jednego z typu komórek odpornościowych.

Cynk znajduje się w takich produktach jak: kakao, wątroba cielęca i wieprzowa, pestki dyni, sery żółte, fasola biała, kasza gryczana, owoce morza (szczególnie ostrygi), płatki owsiane, sardynki.

Czy powiększona śledziona to efekt choroby rzadkiej?

Splenomegalia – jak już zostało to podkreślone – może wystąpić z wielu przyczyn, a spora ich liczba ma charakter tymczasowy i przemijający. Zdarza się jednak, że towarzyszy chorobie rzadkiej, a diagnostyka tych schorzeń jest trudna i żmudna. Wciąż można mówić także o nikłej świadomości istnienia tych chorób, które tak naprawdę mogą dotyczyć 6-8% osób w społeczeństwie.

Na rzecz podnoszenia tej świadomości działa Fundacja Saventic, która jednocześnie wspiera w diagnostyce chorób rzadkich wszystkie osoby, które podejrzewają u siebie istnienie takiego problemu. Po wypełnieniu formularza i przesłania historii medycznej specjaliści Fundacji oraz algorytmy analizują udostępniane dane pod kątem schorzeń rzadkich. Pomoc jest oferowana w pełni bezpłatnie i niezobowiązująco.

Artykuł sponsorowany